browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

(Outoja Ideoita) Lyhyitä ideoita koostettuna, osa 1: elämää, kuolemaa ja epäkuolemaa

Posted by on March 26, 2017

Tämä on kokoelma vanhoja Outoja Ideoita ajalta ennen blogia. Nämä on koostettu vanhoista Facebook-päivityksistäni vuosilta 2010 ja 2011. Tässä postauksessa on osa suomenkielisistä ideoista, osa 2 ilmestyy lähipäivinä. Englanninkieliset lyhyet ideat on julkaistu aikaisemmassa julkaisussa.

Matkaoppaat mustissa

Liskomiehet, harmaat ja kyborgit kulkevat keskuudessamme ja ovat soluttautuneet maailman eliitteihin. Mutta näiden muukalaisten tarkoituksena ei olekaan ihmiskunnan hallinta kulissien takaa tai syötävien uhrien etsintä. Sen sijaan maapallosta on tullut galaksin turistirysä, jonne muukalaiset tulevat pariksi vuosikymmeneksi hummailemaan. Näitä kummajaisia kaitsimaan on perustettu sangen erikoislaatuinen matkatoimisto, jonka työntekijät joutuvat usein eriskummalisiin tilanteisiin.

Paratiisisaaren sankarit

Suvuilta salattu joukkovihkiminen oli ollut ystäväpiirin pariskuntien yhteinen päätös, mutta häälaivan haaksirikko ei. Nyt neljä vastavihittyä pariskuntaa, pappi, joukko miehistöä ja muutama todistajiksi valittu tuttava ovat haaksirikkoutuneina autiosaarella. Tilanne näyttää toivottamalta, kunnes haaksirikkoiset löytävät saarelta vanhan ja hylätyn sukellusvenetukikohdan. Suunniteltu häämatka troopiikkiin ei alunperin sisältänyt selviytymistaitojen oppimista pikavauhtia, sillä pelastusveneen hätämuona alkaa olla lopussa ja tukikohdassa ei ole muuta syötävää, kuin 50-vuotta vanhat, venäläiset säilyketölkit.

Tutkimusmatkailua pronssikaudella

Faarao, elävä jumala, on antanut ryhmälle kuolevaisia alamaisiaan tärkeän tehtävän. Matkustaa alas pyhää Niilin jokea suurelle merelle ja kauemmas (aina Balttian rannoille saakka), selvittämään mistä Faaraon rakastamat oranssit, valossa lämpivästi hehkuvat kivet tulevat. Matka tulee olemaan pitkä ja vaarallinen, mutta Faaraon lupaamat palkkiotkin suuria. Faarao haluaisi erityisesti antaa jumalille lahjaksi meripihkan palasen, jonka sisälle on jäänyt hyönteinen.

Hiilivedyt kierrätykseen

2050, Muovitoroolarin miehistöön kuulumista pidetään yhtenä maailman likaisimmista töistä, mutta palkka on hyvä, eikä työkään sisällä juuri muuta kuin robottien ohjailua. Edellisten sukupolvien hylkäämät hiilivedyt on kerättävä talteen ja palautettava kiertoon valtavista jätelautoista, joita merivirrat ovat keränneet valtamerien merivirtojen seurauksena. Eräänä iltana Lautta 55 vetää muovijätteen mukana kuitenkin jotain muutakin kuin 50-vuotta vanhoja muovipusseja, tupakanfilttereitä ja varmuusvälineitä, sillä troolarilautan kannelle kolahtaa kokonainen purjelaiva, vuosimallia 1651. Onko museoon kuuluva laiva seilannut kaikki nämä vuosisadat ilman miehistöä merivirtojen viemänä? Vai onko taustalla jokin pahaenteisempi voima?

Oppilaat, kasvatit ja sällit tarvitsevat myös huomiota

Kun Tohtori Nuivamieli ryöstää jälleen kerran kaupungin keskuspankin, olisi sankareiden taas riennettävä apuun. Mutta kun sankareita ei millään huvittaisi keskeyttää Kanuunamiehen polttareita, ohjelmaa kun on luvassa pikkutunneille asti. Kissamiehen kiivetessä lavalle, pankkiholveja puolustamaan komennetaankin sankareiden apulaiset. Pärjäävätkö Apupoika, Teinipiru, Kaktus ja Mahtimyyrä ahneen Tohtorin nuivia robotteja vastaan?

Hankala sotasaalis

Sotalaivat ovat olleet kautta aikojen usein varsinaisia kiertopalkintoja, vaihtaen omistajaa kaappausten, korjausten ja myyntien seurauksena. monesti sama laiva on saattanut taistella  viidenkin eri lipun alla ja monissa eri tehtävissä. Sama tulee pätemään varmasti myös tulevaisuudessa, kun meren sijaan taistelut käydään avaruuden tyhjyydessä.

Ryhmä avaruuslaivaston miehistöä saa tehtäväkseen ohjata kaapattu muukalaisalus takaisin Marsin kiertoradalle tutkittavaksi. Ongelmana on ihmiskielisten käyttöohjeiden puuttuminen, kahdeksanraajaiselle hyönteiselle suunnitellut oudot kontrollit ja purkalla koossa pysyvä aluksen alistettu virtuaaliäly. Saattolaivuetta tarvitaan jossain muualla ja ilmeisesti lastina on jotain tärkeää, sillä vihollistiedustelija on pörrännyt aluksen sensorien äärikantamalla koko matkan ajan. Miksi vihollinen ei yritä kaapata alusta takaisin? Uskaltaako aluksen pentteriä avata? Ja kuka kähvelsi alukselta kaiken yleiskorjausteipin?

Antaa kiiltävän turkin ja terveet hampaat

Syrjäisen pikkukaupungin liepeillä asuvilla ihmisusilla on ongelma, lauman suosiman turkinhoitotuotteen valmistus on lopetettu tuntemattomasta syystä ja tukkurinkin varastot alkavat näyttää tyhjältä. Onko kaiken taustalla jonkun pahansuovan tahon yritys saattaa hukat häpeään takkuisen turkin vuoksi? Ryhmä lauman nuorempia (ja teknologiaa ymmärtäviä) jäseniä lähetetään suurkaupunkiin hakemaan tuotetta suuresta eläinkaupasta. Miten nuorilta pikkukaupungin kasvateilta onnistuu seikkailu suurkaupungin vilskeessä ja kaikenkirjavien aistiärsykkeiden keskellä? Metsäläis-lookkia ihannoiva muotivillitys ei ainakaan tee hommaa helpommaksi, kun kateelliset gangsteri-hipsterit pyrkivät varastamaan nuorten retroiksi muuttuneet vaatteet.

Eikös tämä ollut otsikoissa eilen?

Uusi realityshow sijoittaa pieniä ryhmiä tavallisia ihmisiä pieneen saaristoon trooppisella alueella, mukanaan vain muutaman viikon ruuat, perustyökaluja ja soutuvene. Vuoden aikana ryhmien pitäisi rakentaa saaristoon toimivia yhteisöjä, käydä kauppaa keskenään ja selviytyä. Pahaksi onneksi valitussa saaristossa asuu jo muutama pieni heimo, erakoitunut merikapteeni (ja vanhaan sukellusvenetukikohtaan majoittunut ryhmä haaksirikkoisia), joista osa ei katso hyvällä uusia tulokkaita kalavesilleen. Sopeutuvatko modernit realitytähdet yhteiseloon muiden asukkaiden kanssa?

Laskenta-aika oli kallista 70-luvulla

Kun laskentahuone 3, Yhdysvaltain avaruushallinnon ensimmäinen tietokonehalli hylättiin vuonna 1970, jättivät insinöörit vanhat magneettinauhakoneet laskemaan erikoista kaavaa. Nyt yli neljä vuosikymmentä myöhemmin, ryhmä nuoria tiedemiehiä etsii tiloja uudelle projektilleen. Vanha tietokonesali olisi oikein sopiva paikka avaruusasemien runkojen 3d-mallintamiseen, mutta vanhat koneet laskevat kaavaa vieläkin ja konesalin koneet tuntuvat korjaavan ja kunnostavan itse itseään. Huoltomiehet kieltäytyvät menemästä tiloihin ja koneiden purkaminen ei kuulemma tule kysymykseen ilman manaajaa. Onko kyseessä vain huoltomiesten salainen lepo- ja ryyppypaikka vai ohjaako salin laitteita toisenlainen tahto?

Ovatko insinöörit velhoja?

Teknologiaa, joka on tarpeeksi kehittynyttä, ei voi erottaa magiasta… Ja vice versa? Jo vuosisatojen ajan, ihmiskunta on käyttänyt magiaa joka päivä… uusi mittauslaitteisto nimittäin paljastaa vahingossa, että kaikki teknologia ruudista tietokoneisiin perustuu magiaan…

 

Leave a Reply