browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

(Outoja ideoita) Kokoelma aseita 1920-luvulta Yhdysvalloissa. Osa 2, Konepistooleja ja haulikoita.

Posted by on March 15, 2013

Tämä artikkeli on jatkoa tälle edeltävälle artikkelille. Tässä osassa esittelyssä ovat konepistoolit ja haulikot. Molemmat ovat tulleet nykyihmisillekkin tutuiksi leffoista ja sarjakuvista. Bonnie ja Clyde ja Matkalla Perditioniin ovat vain muutama esimerkki elokuvista, joissa raskaampi varustus on olenainen osa sankarien ja pahisten varusteita.

Konepistoolit

Konepistoolit ovat 20-luvulla uusinta teknologiaa sodankäynnissä. Ensimmäiset konepistoolit kehitettiin vain muutamaa vuotta aikaisemmin ja ne ovat harvinaisia vielä sotaväessäkin. Siviilimarkkinoilla konepistoolit ovat kovin harvinaisia, Yhdysvalloissa markkinoita hallitsee yksi malli ja muualla aseet ovat miltei puhtaasti sotilastarvikkeita ja poissa kansalaisten ulottuvilta Silti ne kuvastavat hyvin aikakautta ja sen tuomia uusia teknologioita ja käsitteitä.

 “Thompson” Auto-Ordnance Model 1921, .45 ACP

By Released by United Artists [Public domain], via Wikimedia Commons

Gangsteri ja konepistooli

Thompson-konepistoolilla on monta lempinimeä; ”Chicagon kirjoituskone”, ”Piano”, ”Chopperi” ja Tommy-gun ovat vain muutama esimerkki. Thompson on SE ase, josta aikakausi tunnetaan. Sitä käyttivät niin Gangsterit kuin poliisitkin ja se löytyy myös monen hyvin varustautuneen Chtulhu-tutkijan varastosta. Se on hyvin tärkeässä roolissa monessa elokuvassa ja kirjassa.

Todellisuudessa Thompson on kallis, isokokoinen ja vaarallinen ase, joka muiden konepistoolien kanssa muutti sodankäynnin. Thompson maksoi uutena melkein yhtä paljon kuin vähän käytetty auto. Sitä myytiin pääasiassa virastoille, armeijoille ja muille virallisille tahoille, mutta myös siviilimarkkinoilla. Kieltolain rikastuttamat gangsterit hankkivat niitä paljon, huolimatta valmistajan pyynnöstä myydä vain ”rehellisille” tahoille. Pankkiryöstäjillä saattoi olla autoissaan enemmän Thompsoneita kuin pienellä osavaltiolla.

Thompson on isokokoinen sarjatuliase, jonka voimakas .45 patruuna soveltuu paljon paremmin tähän rooliin kuin pistoolin ammukseksi. Siviilimarkkinoille tarkoitetut mallit olivat luksus-tuotteita ja tulivat tyylikkäässä nahkalaukussa lisälippaiden kanssa. Monet siviilikäyttäjät, varsinkin rikolliset, muokkaisivat aseitaan. Piippua lyhennettiin, etukahva poistettiin ja koneistoa paranneltiin, tarkoituksena tehdä aseesta paremmin piilotettava. Aseen tukki oli irrotettavissa ja monet gangsterit käyttivät asetta aina ilman tukkia, varsinkin ampuessaan ahtaista tiloista tai autosta.

Elokuvista tuttu 50 ammuksen ammusrumpu oli yleinen lisävaruste. Sen täyttäminen oli pitkäveteistä hommaa ja suurikokoinen lipas oli äänekäs. Vielä suurempi sadan patruunan rumpu oli epäluotettava ja hankala käyttää, joten niitä valmistettiin vain pieni erä. Muitakin lisävarusteita oli saatavilla, esimerkiksi aseen piipun nousua hillitsevä kompensaattori.

 

Bergmann MP18, 9mm Parabellum

By MKFI (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Bergmann MP18

Vaikka Thompson on aikakauden merkittävin konepistooli kirjoissa ja elokuvissa, se ei ollut ensimmäinen. Saksalaiset kehittivät ensimmäisen konepistoolin vuonna 1918 ja käyttivät sitä Suuressa sodassa. Bergmann MP18 toimi mallina melkein kaikille konepistooleille seuraavien vuosikymmenien aikana. MP18 on tehokas ase lähitaistelussa ja antoi saksalaisille rynnäkkösotilaille (ne alkuperäiset stormtroopperit) edun juoksuhaudoissa. Ase kärsi kuitenkin myös suurista ongelmista, kuten monet muutkin uranuurtajat; se tuppasi jumittumaan ja sen lippaat olivat alttiita syöttöhäiriöille. Historiallisesti, ase ei juuri saanut jalansijaa Amerikassa, mutta sarjakuvissa ja elokuvissa Bergmann on monen vieraan vallan agentin ase.

 

Haulikot

Haulikot ovat yhdysvaltojen yleisimpiä tuliaseita. Monessa kaupungissa ja piirikunnassa muut tuliaseet ovat luvanvaraisia, mutta haulikot nähdään työkaluina, joita ei juuri rajoiteta. Käytännössä jokaisessa maatalossa on haulikko tai useampia, joko ikivanha perintökappale tai postimyynnistä tilattu uusi pumppuhaulikko tai jokin niiden välistä.

Haulikoita löytyy myös kaupungeista. Haulikko on yleinen poliisien ase, jota käytetään mellakkatilanteissa ja piirityksissä. Rikolliset käyttävät haulikoita myös paljon, varsinkin katkaistuina. Haulikoita markkinoidaan myös kodinpuolustusaseina kansalaisille, varsinkin käsiaseisiin nuivasti suhtautuvilla alueilla.

Varsinkin pitkiä matkoja autolevien ihmisten takakontista löytyy todennäköisesti jokin haulikko onnettomuuksiin jääneiden eläimien lopettamista, itsepuolustusta tai merkinantoa varten. Monista syrjäseutujen asukkaiden autoista löytyy aseteline.

Haulikot voidaan laske kolmeen luokkaan:

Takaa ladattavat haulikot ovat yleensä kaksipiippuisia, makasiinittomia aseita. Aseiden piiput voivat olla päällekkäin tai vierekkäin. Nämä haulikot on tarkoitettu pääasiallisesti pienriistan metsästykseen. monet niistä ovat vanhoja ja eivät sovellu modernien voimakkaiden patruunoiden ampumiseen. Vanhempia mustaruutipatruunoita saa kuitenkin helposti kaupoista. Tälläiset haulikot ovat halpoja ja yksinkertaisia hoitaa ja käyttää.

Pumppuhaulikot ovat haulikoita, joissa on vain yksi piippu, mutta myös pumppumekanismilla toimiva makasiini eli sisäinen lipas. Pumppuhaulikoita käytetään metsästykseen, mutta myös paljon kodinturvaamiseen ja aseena. Pumppuhaulikoiden etuna on niiden suurempi ammusmäärä, mutta niiden liikkuvat osat voivat toisinaan olla alttiita jumiutumiselle, varsinkin huonojen ammusten takia.

Puoliautomaattihaulikot ovat uusinta uutta. Nämä haulikot lataavat itse ammuksen makasiinista kun liipaisimesta vedetään. Niissä on samat hyvät ja huonot puolet kuin pumppuhaulikoissakin, mutta niillä voi ampua nopeammin. Nämä aseet ovat vielä aika harvinaisia.

Lisäksi monet haulikot on muutettu katkaistuiksi haulikoiksi. Piipun leikkaaminen lyhentää aseen kantamaa, mutta helpottaa piilottamista ja leventää haulipilven kokoa. Katkaistut haulikot ovat rikollisten suosiossa, mutta eivät vielä laittomia muutenkaan. Monesta katkaistusta haulikosta on leikattu pois myös tukki, jolloin ase menee piiloon pitkän takin alle.

Suurin osa haulikoista käyttää patruunoinaan 12ga tai 10ga kaliiperin patruunoita. Haulikkokaliiperi on erilainen kuin muilla aseilla. Mitä pienempi haulikkokaliiperi, sitä suurempi aseen piipun halkaisija. Esimerkiksi 10ga on suurempi kaliiperi kuin 20ga. Tämä johtaa juurensa ikivanhaan brittiläiseen järjestelmään, jossa aseen kaliiperia mitattiin mittaamalla kuinka monta aseen piippuun sopivaa kuulaa naulasta lyijyä saadaan.

Kaupassa myytävistä ammuksista suurin osa on paperikuorisia ja hyvin alttiita ilmankosteudelle ja ronskille käytölle. Ammattilaiset ja sotilaat käyttävät kalliimpia metallikuorisia patruunoita, jotka ovat myös huomattavasti painavampia. Haulikon ammuksia saa ostettua käytännössä kaikkialta. Pikkukylän ainoa kauppakin myy luultavasti niitä. Metallikuorisia patruunoita ja harvinaisempia kaliipereita saa myös suhteellisen helposti.

Winchester M97 ja Winchester M12, 12ga tai 16ga

By Solicitr at en.wikipedia [Public domain], from Wikimedia Commons

Sotilasmallin M12

Winchester malli 1897 oli yksi markkinoiden ensimmäisistä pumppuhaulikoista. Se osoittautui pian suureksi menestykseksi metsästäjien, poliisien ja sotilaiden parissa. M97 oli saatavilla sotilaallisen vaatimattomasta pistinholkilla varustetusta mallista koristeelliseen metsästysmalliin. Perusmallin aseessa on viiden patruunan makasiini. Aseen liipaisin-mekanismi mahdollisti sen ampumisen nopeasti pitämällä liipaisimen alhaalla, tällöin aseen pumppaaminen laukaisi uuden patruunan heti kun se tuli ammuspesään.

Winchester M12 oli kehittyneempi versio aikaisemmasta M97 pumppuhaulikosta. Erona edellisiin malleihin M12:ssa oli hiukan erilainen mekanismi ja suurempi makasiini. Myös siitä kehitettiin suosittu sotilasmalli.

Poliisi ja sotilasmallit ovat metsästysaseita lyhyempiä. Monet käyttäjät vaihtoivat aseen makasiinin isommaksi tai muuten muokkasivat aseitaan. Ase on saatavilla monessa eri kaliiperissa, mutta 12ga on yleisin kaliiperi ja armeijan käytössä.

Browning Auto-5, 12ga

By Sf46 [Public domain], via Wikimedia Commons

Auto.5 /Remington M11

Auto-5 oli ensimmäinen puoliautomaattihaulikko maailmassa. Tämä amerikkalaisen suunnittelema ja Belgiassa valmistettu ase on suosittu niin metsästäjien kuin lainvalvojienkin parissa. Aseen puoliautomaattisuus tekee siitä nopean ampua ja mekaniikka myös vähentää aseen potkua huomattavasti. Aseen tulivoimaa arvostavat myös rikolliset ja heidän jahtaajansa. Monet rikolliset muokkaavat aseitaa, lähinnä katkaisemalla niitä. kuten muutkin haulikot, ase on saatavilla monessa eri kaliiperissa, mutta yleisin on 12ga.

 

Greener F35 Far-Killer, LeFever Nitro Special jne.

By Commander Zulu at en.wikipedia [Attribution], from Wikimedia Commons

Kaksipiippuinen haulikko

Markkinoilta löytyy valtava määrä eri valmistajien kaksipiippuisia metsästyshaulikoita. Valmistajien väliset erot ovat pieniä. Joissakin aseissa piiput ovat päällekkäin, joissakin rinnakkain, joissakin molemmat piiput laukaistaan samasta liipaisimesta, joissakin piipuille on omat liipaisimet ja joissakin uudemmissa aseissa on automaattiset hylsynpoistajat. Tämän mallisia aseita löytyy kaikkialta ja kaikenlaisilla koristeilla. Vanhemmat aseet eivät kestä moderneja patruunoja. yelisin kaliiperi vanhemmissa aseissa on 10ga ja uudemmissa 12ga.

 

 

Ithaca Auto & Burglar, 20ga

By ATF [Public domain], via Wikimedia Commons

Ithaca Auto & Burglar

Tehdasvalmisteinen kaksipiippuinen katkaistu haulikko, joka muistuttaa suurikokoista käsiasetta. Ithacan A&B on tarkoitettu kodinpuolustukseen ja aseeksi auton takakonttiin. Sen lyhyt rakenne tekee siitä helposti piilotettavan ja se onkin monen konnan suosiossa. Se oli myös monen pankkivartijan ja kuriirin suosikkiase. Tarkoituksensa vuoksi nämä aseet ovat harvoin koristeellisia. Ne on tarkoitettu käyttöesineiksi ja työkaluiksi ja niiden käyttö metsästyksessä oli hankalaa. Aseen kaliiperi on pienehkä 20ga, mikä on armeliaampi aseen käyttäjän ranteelle.

Leave a Reply