browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

(Outoja ideoita) Kokoelma aseita 1920-luvulta Yhdysvalloissa. Osa 1, käsiaseita.

Posted by on March 8, 2013

 

Aseet ovat olennainen osa monia seikkailuita. Tässä on kokoelma leffoista, novelleista ja historiasta tutttuja aseita. Tämän artikkelisarjan on tarkoitus tarjota lukijoille kokoelma aseita, joita heidän hahmonsa tai pahiksset käyttävät. Aikakaudeksi olen valinnut 1920-luvun, koska tällä hetkellä pelaan kampanjassa joka sille ajalle sijoittuu. Tarkoituksenani olisi kirjoittaa vielä muutama osa sarjaa lisää, joissa käsitellään järeämpiä ja erikoisempia aseita aikakaudelta.

Pistoolit ja revolverit

Pistoolit ja revolverit ovat hyvin yleisiä yhdysvalloissa, varsinkin sellaisissa piireissä, jotka sekaantuvat usein seikkailuihin, joko sankareina tai konnina. Käsiaseen voi ostaa (melkein) kuka tahansa laillisesti asekaupasta tai tavaratalon urheiluväline osastolta. Aseen kantaminen on rajatumpaa, varsinkin suuremmissa kaupungeissa, mutta kotona tai ajoneuvossa säilytetty, luvallinen ase ei tuota seuraamuksia 20-luvulla yhdysvalloissa.

Katukaupassa liikkuu halpoja pyssyjä, varsinkin järjestäytyneen rikollisuuden piirissä ja hiukan huonokuntoisemman ja mahdollisesti varastetun ”mutkan” saa hankittua murto-osalla sen alkuperäisestä hinnasta. Kaikissa käsiaseissa on sarjanumerot ja rehelliset asekauppiaat kirjaavat ostajan ja aseen tiedot ylös myyntihetkellä. Toisaalta, jotkut kauppiaat tarjoavat numeroiden pois viilaamista vain muutaman taalan lisähintaan.

Colt Government 1911, .45

Lähde: http://tri.army.mil/LC/cs/csi/m1911a1.jpg

Colt 1911

Yhdysvaltain armeijan ja muiden aselajien virallinen palvelusase. Colt 1911 on luotettava ja tehokas puoliautomaattinen pistooli. Sen järeä kaliiperi omaa kunnolla pysäytysvoimaa, mutta aseen rekyyli on myös kova. Tätä työjuhtaa löytyy niin karuna armeijan ylijäämäversiona kuin kromattuna mittatilauskappaleena helmiäiskahvoilla. .45 on yleinen patruuna, jota löytyy muutama paketti syrjäisemmistäkin sekatavarakaupoista.

 

 

Mauser C96

By Wilhelm Mauser and Paul Mauser brothers. (http://users.skynet.be/HL-Editions/C96/Mod1985.jpg) [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

Mauser C96

Tämä saksalainen puoliautomaattinen pistooli on helppo tunnistaa ainutlaatuisen ulkonäkönsä vuoksi. Mauser on yksi vanhimmista puoliautomaattisista pistooleista ja se on suosittu ase niin Euroopassa kuin rapakon toisellakin puolella. Mauserin alkuperäinen 7.63mm patruuna on tehokas, mutta kovin harvinainen kaupoissa. Amerikasta löytyy aseesta myös kuitenkin 9mm patruunaa käyttävä versio, jolle ammuksien löytäminen on helpompaa. Toisin kuin muissa puoliautomaateissa, perus-Mauserissa ei ole irrotettavaa lipasta, vaan ammukset syötetään aseeseen lukon päältä ammuskamman avulla.

Mauseriin on saatavilla paljon lisävarusteita, kuten irrotettava tukki, joka muuttaa aseen kevyeksi karbiiniksi. Ase on myös suhteellisen helppo muokata täysautomaattiseksi. Saatavilla on myös lippaallinen versio, jonka ammuskapasiteettikin on suurempi.

 

Luger P08 Parabellum, 9mm Parabellum

Tekijä: MKFI (Oma teos) [Public domain], lähde: Wikimedia Commons

Luger P08 “Parabellum”

Luger on toinen silmiinpistävän erilainen Saksasta lähtöisin oleva pistooli. Se oli ensimmäinen 9mm parabellum ammusta käyttävä pistooli. Lugerin omintakeinen ulkonäkö, tehokas patruuna ja kehuutu tarkkuus tekevät siitä tyylikkään lisän aseenkäyttäjän kokoelmiin. Valitettavasti lugerin erikoinen lukkojärjestelmä tekee siitä alttiin vioille. Lugerin (ja muiden Eurooppalaisten aseiden) käyttämä ammus on Amerikassa hiukan harvinaisempi, kuin amerikkalaiset kaliiperit, mutta ammuksia löytää silti helposti asekaupoista.

 

Lignose Einhand-Pistole Modell 3A, .25 ACP

image From http://www.adamsguns.com/

Lignose Einhand

Tämä pikkuruinen pistooli on nimensä mukaisesti suunniteltu yksikätiseen käyttöön. Lignose on tarkoitettu taskuaseeksi Suuren Sodan veteraaneille tai muille yksikätisille henkilöille. Tavallisen luistimen sijaan ase viritetään liipasimest. Tämä tarkoittaa myös, että aseella voisi ampua taskusta, vetämättä sitä esiin.

Kuten muutkin taskuaseet, Lignose ei ole kovin tehokas, mutta se sopiikin hyvin vara-aseeksi tai heikkorakenteisemmille henkilöille. Pienen kokonsa vuoksi aseen tarkkuus ei ole kovin hyvä, mutta rekyylikään ei riko rannetta. Lignosen pienen kaliiperin patruuna ei ole kovin tappava, mutta niitä on saatavilla miltei kaikkialla.

 

 

 

 

 

FN-Browning Mle 1910, .32 ACP

 

By Rama (Own work) [CC-BY-SA-2.0-fr (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/fr/deed.en)], via Wikimedia Commons

FN-Browning 1910

Tämä puoliautomaattinen pistoolimalli on historiallisesti tärkeä, sillä se ampui Suuren Sodan ensimmäiset laukaukset, jotka surmasivat Suurherttua Franz Ferdinandin Sarajevossa. Browning on kompakti ja tehokas ase, joka on saatavissa monessa eri kaliiperissa. Vaikka pistooli onkin suositumpi vanhalla mantereella, sen löytäminen Amerikassa on suhteellisen helppoa.

 

 

 

 

Derringer .45 ACP

By Tomasz Steifer, Gdansk (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC-BY-2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.5)], via Wikimedia Commons

Derringer

Derringerit ovat vanhanmallisia taskuaseita. Jäänteitä villin lännen ajoilta, jolloin ne kuuluivat monen uhkapelurin ja pankkiirin varustukseen. Tämä kaksipiippuinen pistooli käyttää modernia, järeää .45 patruunaa ja on saatavilla monenlaisilla koristeilla ja pinnoitteilla. Monella seikkailijalla saattaa löytyä tällainen muisto menneestä saappaanvarresta tai käsilaukusta, mutta uudempiakin taskuaseita on saatavilla.

 

 

 

 

Colt M1873 Single Action Army ”Peacemaker” , .45 Long Colt

By Ricce (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Colt Single Action Army “Peacemaker”

Toinen jäänne villistä lännestä, “Rauhantekijä” on ase jolla länsi valloitettiin. Colt on valmistanut näitä järeitä revolvereja  jo miltei 50 vuotta 1920-luvulla ja niitä ovat käyttäneet konnat, poliisit, sotilaat, uudisraivaajat ja monet muut. Pienemmillä paikkakunnilla tämä revolveri on yleinen lainvalvojan ase ja monet vanhemmat poliisit kaupungeissakin kantavat vielä sitä virka-aseenaan. ”Rauhantekijä” on raskas ja pitkä revolveri jota on valmistettu valtavat määrät. Se on saatavilla monessa eri kaliiperissa ja piipun pituuksiakin on saatavilla kaksituumaisista ”pankkiirin aseista”, legendaariseen ”Buntline-malliin”, jossa komeilee 12 tuuman (30cm) piippu. 1920-luvulla hankitut Coltit ovat usein koristeltuja keräilyaseita, joita koristavat lännenhenkiset kuvioinnit.

 

 

 

S&W .38 Military & Police, .38 Special

Original uploader was Olegvolk at en.wikipedia

S&W .38 Military & Police

Colt .38 Police Special on 1920-luvun yleisin urbaanin poliisin käsiase. Se on yksinkertainen ja luotettava puoliautomaattinen revolveri, joka ei potki liikaa, on suhteellisen tarkka ja on edullinen. Näitä revolverejä löytyy poliisien asekoteloiden lisäksi myös monesta kodista ja useat ovat päätyneet myös lain väärälle puolelle.

 

 

 

Colt .38 Detective Special, .38 Special

By Jan Hrdonka en:User:Hrd10 [Public domain], via Wikimedia Commons

Colt Detective Special

Coltin valmistama pieni ja näppärä revolveri, joka on tarkoitettuvara-aseeksi poliiseille tai siviilipukuisten poliisien kantamaksi aseeksi. Nimestään huolimatta se ei ole suora kopio Smith & Wessonin yllä mainitusta poliisirevolverista, vaan ihan oma aseensa.

Detective Special on kompakti ase, joka mahtuu näppärästi takin taskuun tai nilkkakoteloon. Se ei ole kuitenkaan varsinaisesti taskupistooli. kuten muitakin suosittuja pistooleja, sen voi saada helposti muissakin kaliipereissa ja koristeltuna. Colt tarjoaa myös laajan valikoiman erilaisia koteloita tälle aseelle.

 

 

Leave a Reply