browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

(Outoja Ideoita) Mitä hahmosi tietää: tuliaseista? (In Finnish)

Posted by on February 18, 2013

http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AGarfieldBD.jpg

By Smithsonian photographer (Photo obtained from Smithsonian Institute) [Public domain], via Wikimedia Commons

Roolipeleissä suuri osa pelaajahahmoista ja vastustajista käyttää tuliaseita. Varsinkin nykyaikaan sijoittuvisssa peleissä “pyssyt” ovat osa poliisien, rosvojen, seikkalijoiden ja muiden työkalupakkia ja varsinkin toiinnallisissa seikkaluissa hahmojen useimmiten käyttämä esine. Monet hahmot (eivät kuitenkaan kaikki) ovat oppineet käyttämään näitä aseita saatuaan koulutuksen niihin. Monet pelaajat eivät tälläistä koulutusta kuitenkaan ole saaneet ja se saattaa tehdä eläytymisen hahmoon vaikeaksi. Alla on koottu lista asioista, joita turvalliseen aseenkäyttöön ja taisteluun koulutuksen saanut hahmo tietää. Kursseilla opetellaan paljon muutakin kuin maalitauluun ampumista ja asetaitoihin kuuluu myös aseista huolehtimista ja turvallista käsittelyä.

Jos listoissa on vakavia puutteita, kerro niistä minulle ja päivitän listaa.

 

1. Aseen omistaminen, säilytys ja kantaminen
– Kaikkia aseita kohdellaan kuin ne olisivat ladattuja! Varmista aseen olevan tyhjä, kun varastoit sen ja uudestaan kun otat sen käyttöön! Kaikki aseet ovat vaarallisia!
– Ase pidetään aina huollettuna ja putsataan aina käytön jälkeen. Asesepän pitäisi huoltaa ase kerran vuodessa.
– Halpoja ammuksia ei pidä ostaa. Hyvät merkkiammukset ovat edullisia ja luotettavia. Vanhoja ammuksia ei pidä myöskään ostaa, vaikka halvalla saisi.
– Ammukset tarkistetaan yksitellen ennen lipastamista, lataamista tai varapatruunapussiin laittamista. Pienikin merkki korroosiosta tai valmistusvirheestä hylkää ammuksen.
– Revolverejä kannetaan iskurin alla oleva patruunapesä tyhjänä, oli aseessa varmistin eli ei.
– Lippaallisen aseen lippaat tarkistetaan aina käytön jälkeen ja pidetään huollettuna
– Ase säilytetään kotona lukitussa paikassa ja avainta ei hävitetä. Lukkoon pitää olla myös vara-avain.
– Asetta ei kanneta pelkästään vyöllä tai housunvyötärössä. Ase kannetaan kotelossa tai taskussa, jossa ei ole muita esineitä eikä helposti repeävää vuorta. Aseen kantaminen huonosti on vaarallista ja muista että ladatun aseen osoittaminen omiin sukukalluksiin on typerää.

2. Aseen käyttö
– kaikkia aseita kohdellaan kuin ne olisivat ladattuja! Varmista ase tyhjäksi ennen kuin teet sillä mitään!
– Asetta ei oteta esiin, ellei sitä olla valmiita käyttämään.
– Aseella uhkailu on joskus tehokasta, mutta riskialtista. Tuliaseen käyttö on AINA viimeinen vaihtoehto, turvallista pakenemista on harkittava aina ensin.
– Asetta ei käyteta, ellei vastustajalla ole asetta tai hän muuten uhkaa sinua tai muita.
– Jos uskot tulitaistelun mahdollisuuteen, valmistaudu kunnolla. Pura hermostuneisuus ennen tilannetta ja muista että ylivoima ja hyvä varustautuminen tuovat mahdollisessa konfliktissa auktoriteettiä. Ihminen ei halua kuolla ja tarvitsee joskus tekosyyn antautua.
– Antautunut vastustaja riisutaan aina ensin aseista.
– Jos vastustaja pakenee, pyritään tämä pysäyttämään käskemällä ja varoituslaukauksella, jalkoihin ampuminen on suuri riski ja sitä pitää käyttää ainoastaan jos luottaa osuvansa liikkuvaan kohteeseen.
– jos tulitaistelu näyttää väistämättömältä, hankkiudu suojaan. Kivirakenteet, hiekkasäkit ja maaperä antavat suojaa käsiaseilta. Puurakenteet, ajoneuvot ja raskaat huonekalut kevyiltä käsiaseilta. Jos vihollinen ei näe sinua, hän ei todennäköisesti osu sinuun. Voimakkaat aseet kuitenkin läpäisevät rakenteita, älä luota suojaan sataprosenttisesti ja pyri liikkumaan parempaan suojaan jos tilaisuus tulee.
– Jos et ole yksin tulitaistelussa, pidä huolta siitä, ettei kukaan ystävä tule tulilinjalle. KUKAAN EI MENE OSOITETUN ASEEN ETEEN TAI SEN EDESTÄ!
– Jos sinulla on ase, pitää olettaa myös että vastustajalla on ase.

3. Tulitaistelu
– kaikkia aseita kohdellaan kuin ne olisivat ladattuja. Varsinkin tulitaistelussa.
– jos joudut ampumaan, ammu kohteen painopisteeseen, eli keskelle torsoa.
– Liipamisesta vedetään rauhallisesti eikä sitä nyitä.
– Ammu enemmän kuin yksi laukaus (peliteknisesti täysi RoF), keskitä tuli yhteen kohteeseen kerrallaan. Haavoittunut vastustaja pystyy tappamaan sinut.
– Jos siihen on mahdollisuus, käsiase tuetaan toiseen käteen ja kohdetta sihdataan ennen ampumista (peliteknisesti tähdätään yksi vuoro).
– Päähän tai raajaan tähtääminen ei ole taistelun alettua hyvä idea, niihin on vaikea osua. Pääosumat ovat vaikeita ja hankalia selittää itsepuolustukseksi ja raajaosumat eivät yleensä estä vihollista tappamasta sinua.
– Pyri eliminoimaan vaarallisin vastustaja ensin. Tai se joka on jäänyt suojatta.
– Laske kuinka monta laukausta olet ampunut. Lataa aina suojassa!
– Jos sinulla on ylivoima, käytä sitä hyväksi. Kiertäminen parempaan tuliasemaan on yleensä hyvä idea.
– Tuliaseet on tehty metallista ja puusta, niitä voi siis käyttää myös lyömäaseina. Kiväärin kohdistus saattaa hiukan kärsiä vastustajan kallosta, mutta sitä voi murehtia tappelun jälkeen. Pistooli toimii tehokkaasti nyrkin täytteenä ja sillä lyöminen ei riko rystysiäsi.
– lisäys edelliseen, painiminen aseesta loppuu jonkun haavoittumiseen vakavasti! Ellet tiedä mitä teet, pyri saamaan asepois käsikähmästä.
– Ase pidetään aina huollettuna ja putsataan aina käytön jälkeen.

Leave a Reply